Zandkrab 18,

5658AD, Eindhoven.

+31 40 291 22 33

Kantoor

Kantoor bereikbaar van

Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Extra Kwaliteitseisen gastouderopvang:

Voormalig minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangekondigd extra kwaliteitseisen te willen vastleggen voor de gastouderopvang. Op dit moment zijn de extra kwaliteitseisen voor de gastouderopvang bij de 2e kamer goedgekeurd en liggen nu bij de 1e kamer. De verwachting is nu dat de kwaliteitseisen rondom 1 januari 2026 ingaan, zodat gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers voldoende tijd hebben om de maatregelen zorgvuldig uit te voeren. Op deze pagina lees je alle informatie die hierover bij ons bekend is, en door ons gecontroleerd is.

Veel gestelde vragen

Er zijn op dit moment grote verschillen in de kwaliteit van opvang die gastouders aanbieden. Uit onderzoek blijkt dat een grote groep gastouders hoogwaardige gastouderopvang biedt, maar ook dat bij een deel van de gastouders sprake is van lage, of zeer lage pedagogische kwaliteit. Dit betekent dat er kinderen zijn die niet optimaal gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. En dat is zonde van deze belangrijke, kleinschalige vorm van kinderopvang. Om de kwaliteit tussen gastouders te verkleinen heeft voormalig minister Van Gennip extra kwaliteitseisen voorgesteld.

De overheid heeft op 4 september 2024 bekendgemaakt dat de kwaliteitseisen voor de gastouderopvang op zijn vroegst rond 1 januari 2026 in kunnen gaan, wanneer de nieuwe wet- en regelgeving eind 2024 of begin 2025 wordt gepubliceerd. Reden hiervoor is dat alle partijen de mening delen dat voor de meeste maatregelen een implementatietijd van 12 maanden nodig is, vanaf het moment dat de kwaliteitseisen definitief gepubliceerd zijn.

De extra kwaliteitseisen zijn gericht op gastouders, gastouderbureaus en de GGD.
Dit om de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus te verbeteren en de professionaliteit van gastouder te verhogen en het toezicht te versterken.
De voorgestelde extra kwaliteitseisen zijn nog niet definitief. De verwachting is nu dat de kwaliteitseisen rondom 1 januari 2026 ingaan, zodat gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers voldoende tijd hebben om de maatregelen zorgvuldig uit te voeren. 

Gastouders

  1. Ingevuld pedagogisch werkplan.
  2. Achterwacht die binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn, in geval van nood. Ook voor gastouders waarbij minder dan vier kinderen tegelijk worden opgevangen.
  3. Het opnemen van de vier pedagogische basisdoelen in de wet voor gastouders.
    Dit zijn de vier doelen die je al kent, het enige verschil is dat ze op dit moment nog niet zijn vastgelegd in de wet.
  4. Koppeling met maximaal twee gastouderbureaus, alleen voor nieuwe koppelingen. Bestaande overeenkomsten met ouders mogen doorlopen.
  5. De gastouder volgt, naast de coaching door de pedagogisch medewerker, jaarlijks nog zeven uur aan permanente ontwikkeling.

Gastouderbureaus

  1. Pedagogische kennis op HBO werk- en denkniveau in eigen huis
  2. Beschikt over een pedagogisch beleidsmedewerker

Gastouderbureaus geven iedere gastouder jaarlijks pedagogische coaching (3uur)

Natuurlijk kan dat! Het is altijd goed voor je gastouderopvang om een ingevuld pedagogisch werkplan te hebben. En een achterwacht te hebben geregeld die binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn bij nood.

Met je pedagogisch werkplan laat je zien hoe je het pedagogisch beleid in de praktijk brengt. Wij hebben speciaal hiervoor een format ontwikkeld welke je zelf eenvoudig in kunt vullen. Deze wordt binnenkort naar je gemaild.
Je krijgt van ons voorbeelden en wij helpen je uiteraard bij het invullen van het pedagogisch werkplan. Heb je hulp nodig bel je consulent.

Heb je al een ingevuld pedagogisch werkplan? Stuur deze aan ons door dan zetten wij deze in jouw online omgeving.

De achterwacht moet binnen een kwartier bij jou kunnen zijn in gevallen van nood. Dit mogen meerdere personen zijn. De achterwacht heeft geen VOG nodig. Een achterwacht is nu al verplicht voor gastouders die 4 of meer kinderen tegelijk opvangen. Ons advies is om ook een achterwacht te regelen als je minder kinderen opvangt. Want wat als je plotseling weg moet? Dan is het altijd fijn als er iemand is die er voor je kan zijn. Vergeet ouders niet te informeren over je achterwacht(en).

Dit zijn de vier pedagogische basisdoelen die al bij jullie bekend zijn:

  • Emotionele veiligheid het kind een veilige haven bieden waarin kinderen zich gezien en gehoord voelen.
  • Persoonlijke doelstelling het kind bevorderen in zijn persoonlijke kwaliteiten.
  • Sociale doelstelling, het kind leren geven, delen, leren met elkaar omgaan.
  • Normen en waarden overbrengen aan het kind.

Het enige verschil is dat ze op dit moment nog niet zijn vastgelegd in de wet, zoals bij kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

Het voorstel van de overheid is dat je nieuwe koppelingen met ouders, vanaf de ingangsdatum van de kwaliteitseisen, nog maar met twee gastouderbureaus mag afsluiten. Dit gaat echt niet meteen in, er komt een overgangsregeling. Indien je nu bij meerdere gastouderbureaus aangesloten bent en er lopen daar nog contracten, dan blijven deze gewoon doorlopen tot het laatste kind uit het gezin ermee stopt of de leeftijd van 13 jaar heeft bereikt. Of naar de middelbare school gaat.

Dus kun je nog een hele poos aangesloten blijven bij meerdere gastouderbureaus. Alleen nieuwe koppelingen kunnen dan vanaf de ingangsdatum van de kwaliteitseisen (medio 1jan 2026) nog gestart worden met 2 gastouderbureaus.

Je kunt alvast nadenken over wat je belangrijk vindt in de samenwerking met een gastouderbureau. Je kunt hierover altijd contact opnemen met je consulent.

Wij snappen je zorgen hierover, maar dat is niet nodig. Het voorstel met de nieuwe maatregelen is nog niet definitief. Daarnaast overweegt de minister een overgangstermijn om gastouderbureaus en gastouders zo goed mogelijk te ondersteunen.

Wij zorgen er als gastouderbureau samen met jou voor dat je altijd aan de kwaliteitseisen blijft voldoen als gastouder.

Via Roodkapje krijg je regelmatig gratis cursus en workshops aangeboden met diverse interessante onderwerpen die je online kunt volgen. Wij bieden Gezonde Kinderopvang, o.a. Summerschool.

Er worden volgend jaar weer leuke workshops georganiseerd, kijk in je online omgeving. Keus genoeg J) Na elke training of cursus ontvang je van ons een certificaat van deelname, zodat je altijd kunt laten zien aan ouders en de GGD dat je een actieve gastouder bent op dit gebied. Ons volledige cursusaanbod bekijk je hier

Bij gastouderbureau Roodkapje voldoen onze pedagogisch beleidsmedewerkers en begeleiders volledig aan deze vereisten. Onze beleidsmedewerkers zijn beschikbaar voor al jouw vragen met betrekking tot de ontwikkeling van kinderen in jouw opvang. Bovendien hebben onze pedagogisch beleidsmedewerkers ook de mogelijkheid om gastouders te coachen. Als je contact met hen wilt opnemen, kun je hen bereiken via pedagogischehelpdesk@gastouderbureauroodkapje.nl

De maximum uur prijs voor de gastouderopvang wordt per 2025 verhoogd van € 7,53 naar
€ 8,10, dat is totaal € 0,57 cent.  Hierdoor ontvangen ouders ook meer kinderopvangtoeslag.

Deze € 0,57 cent is nodig om de kosten die voortkomen uit de kwaliteitseisen (deels) de compenseren. Zowel gastouders als gastouderbureaus gaan extra kosten maken.
Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je gaat besteden aan het volgen van bijvoorbeeld een training. Je krijgt voor de tijd dat je bezig bent met een training natuurlijk geen rekening, maar de tijd die je stopt in de kwaliteit van je werk als gastouder mag je ook meerekenen in je uurtarief. Want die tijd is ook een investering.
Dus deze verhoging zal verdeeld gaan worden tussen de gastouder en de gastouderbureaus.

Als gastouder ben je vrij om je eigen tarief te bepalen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt als: hoeveel extra kosten ga ik maken voor de extra kwaliteitseisen?
Wat moet ik daardoor met mijn uurtarief doen? Gastouderbureau Roodkapje is betrokken en denkt actief mee over het beperken van de kosten. Kom je er niet uit en wil je brainstormen bel je consulent.


error: Content is protected !!